De van oorsprong uit Hasselt afkomstige wielrenster Anna van der Breggen draagt ZwartewaterlandHelpt al sinds 2014 een warm hart toe. Wij zijn er trots op dat deze Zwartewaterlandse sportheld een bijdrage wil leveren om samen met ons (een groep enthousiaste vrijwilligers) onze doelstelling te bewerkstellingen, door (voornamelijk) kinderen iets extra’s te kunnen geven wanneer deze het zo hard nodig hebben.

Anna van der Breggen

De in Hasselt geboren Anna van der Breggen werd in 2012 Europees kampioene tijdrijden (onder 23 jaar) en finishte als vijfde op het wereldkampioenschap wielrennen van 2012 in Valkenburg bij de elite. Op het wereldkampioenschap 2013 in Florence werd ze vierde nadat ze Marianne Vos aan de wereldtitel had geholpen.

In 2015 won ze de Giro Rosa en de tweede editie van La Course, een wedstrijd die op de laatste dag van de Ronde van Frankrijk wordt georganiseerd. Op het wereldkampioenschap 2015 in Richmond won ze zilver op de weg, zilver bij het tijdrijden en brons bij de ploegentijdrit. Op 7 augustus 2016 won ze Olympisch goud bij de wegwedstrijd in Rio de Janeiro. Drie dagen later won ze een bronzen medaille op de tijdrit.

Op 7 augustus 2016 won Van der Breggen in Rio de Janeiro olympisch goud in de wegwedstrijd, na een hectische wedstrijd waarin ze werd bijgestaan door Ellen van Dijk en uittredend kampioene Vos, en waarin de op kop rijdende Annemiek van Vleuten in de laatste afdaling ten val kwam. Na haar overwinning was haar eerste vraag dan ook hoe Van Vleuten eraan toe was.

Drie dagen later veroverde ze de bronzen medaille in de tijdrit, op slechts 11 seconden van winnares Kristin Armstrong. Op 24 augustus 2016 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op 25 augustus 2016 werd ze gehuldigd in haar woonplaats Hasselt.

Anna vd Breggen

Anna zal zich als ambassadeur van onze stichting vol overgave inzetten om met haar bekendheid het onderhavige goede doel van ‘Zwartewaterland Helpt’ onder de aandacht te brengen en daarnaast proberen anderen mee te krijgen om geld in te zamelen.

Over de vraag of Van der Breggen ambassadeur van Zwartewaterland Helpt wilde worden hoefde ze niet lang na te denken. “Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe en groep enthousiaste en gedreven mensen al sinds 2007 een radiomarathon opzetten om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor allerlei goede doelen. “Ik hoop dat ik met mijn bijdrage meer mensen over kan halen een kleine of grote bijdrage te leveren tijdens de radiomarathon”, aldus Van der Breggen.