Jubilerende spinningmarathon voor Energy4All

De organisatie van de spinningmarathon heeft het programma voor de komende editie, op 12 januari 2019, in grote lijnen alweer vormgegeven. En daar hebben ze een goede reden voor. De spinningmarathon wordt namelijk voor de tiende keer georganiseerd. En dat moet groots gevierd worden, aldus de organisatie.

Na een succesvolle afgelopen editie in Genemuiden, die ruim 12.000 euro heeft opgebracht voor Stichting Hartekind, wordt begin volgend jaar het jubileum gevierd in Hasselt. Niet op de plek waar het ooit begon, want dat was namelijk in horecacentrum Onder de luifel, vertelt Johan Burghart die vanaf het begin betrokken is geweest bij de spinningmarathon. Burghart: “We werden gevraagd om een bijdrage te leveren aan de radiomarathon. Een groep spinners die toen bij Sportland Hasselt trainde, zag dit als een leuke en gezellige uitdaging. We hoefden dan ook niet lang over de vraag na te denken om hier positief op te antwoorden.”

Petrit Sterenberg, uitbater van Onder de Luifel, regelde samen met Sportland Hasselt een aantal fietsen. De biljarts in de kroeg werden naar beneden gehaald, een bezem ging door de zaal en het geheel stond klaar voor de spinningmarathon. Sterenberg: “Je kunt het je haast niet meer voorstellen hoe amateuristisch we begonnen zijn. Zeker als je het vergelijkt met de afgelopen edities die zeer professioneel tot in de puntjes zijn uitgewerkt en nu een tienvoud aan deelnemers trekt ten opzichte van de opstart. Bij de eerste editie werd zelfs nog volop gerookt in het café waar de sporters probeerden een topprestatie neer te zetten. Iets wat je je vandaag de dag ook niet meer kan voorstellen.”

De uitbater en tevens voorzitter van Zwartewaterland Helpt, die vorig jaar na twee uur mee trappen inmiddels ook ervaren heeft hoeveel zadelpijn spinners na een marathon hebben, roemt de organisatie en is blij met de jaarlijkse bijdrage die ze leveren voor het goede doel.

Inmiddels staat er een hele andere organisatie dan tien jaar geleden en wordt de spinningmarathon niet meer tijdens de radiomarathon gehouden, maar in de maand er na. “De spinningmarathon wordt georganiseerd door een enthousiaste groep vrijwilligers vanuit STG De Eendracht, Sportland Hasselt en The Training Club Zwartewater”, legt Marga Eenkhoorn uit. “Om deelnemers uit heel Zwartewaterland te betrekken en bekend te maken met zowel spinning als het goede doel, organiseren we dit evenement het ene jaar in Hasselt en het andere jaar in Genemuiden. Dit jaar zorgt de drumband van Hasselts Fanfare voor de muzikale omlijsting.”

Op de vraag of in de toekomst ook een editie in Zwartsluis gehouden gaat worden, geeft ze lachend antwoord; “Als het deelnemersaantal vanuit Zwartsluis net zo groot wordt als vanuit Hasselt en Genemuiden, zullen we dit zeker overwegen. Maar ze zijn van harte welkom en je sponsort ook nog een prachtig mooi doel.”

De organisatie sluit zich aan bij het goede doel wat door Zwartewaterland Helpt gekozen wordt. Dit jaar is dit Stichting Energy4All. Melina Kamphof: “Dit is een stichting die zich bezighoudt met het inzamelen van geld om het onderzoek naar een medicijn voor energiestofwisselingsziekten te bevorderen. We kennen de verhalen van ouders van kinderen met een energiestofwisselingsziekte en daarom zijn we heel gedreven om van deze jubileum editie een nog groter succes te maken.”

Opgeven kan individueel of als team.