Radiomarathon voor Stichting Kind en Brandwond levert bijna €25.000 op

De 13e editie van de radiomarathon van Zwartewaterland Helpt heeft het voorlopige bedrag van bijna 25.000 euro opgebracht. In Onder de Luifel in Hasselt stond 65 uur lang een radiostudio waar tegen betaling plaatjes aangevraagd konden worden. Daarnaast waren er in heel Zwartewaterland activiteiten om zoveel mogelijk geld op te halen. De opbrengst gaat dit jaar naar Stichting Kind en Brandwond.

Wie vandaag Onder de Luifel binnenstapt kan zich bijna geen voorstelling maken van wat daar de afgelopen dagen heeft afgespeeld. De complete radiostudio is inmiddels afgebroken en weer netjes opgeborgen voor de editie van 2020. Het enige wat nog is achtergebleven zijn de posters van de vele activiteiten rondom de marathon en de artikelen van de veilingtafel die vandaag opgehaald kunnen worden door de hoogste bieders.

Moe maar voldaan kijkt de stichting weer terug op een fantastische editie. “De radiomarathon van 2019 zit er weer op. En wat was het een feest! Ieder jaar weer kunnen we rekenen op de steun van Zwartewaterland. Het begint bijna gewoon te worden, maar dat is het natuurlijk niet. Het is en blijft bijzonder en hartverwarmend hoeveel mensen zich belangeloos inzetten om samen met ons geld op te halen zodat we het leven van kinderen kunnen verbeteren, op wat voor manier dan ook”, aldus de organisatie.

De studio werd in de loop van de drie dagen het decor van een lange rij cheques. Van koekjes en kniepertjes bakken en de verkoop van chocozoenen tot tennissen, biljarten, rondfietsen op een bierfiets, pubquizen, speciaal bier proeven, bingoën, karaoke zingen, rondrijden in een brandweerauto of meedoen aan de 12inch fiets race. Je kon het zo gek nog niet bedenken of je kon er de afgelopen dagen aan deelnemen voor het goede doel: stichting Kind en Brandwond. Ook jeugdambassadeurs Silvan en Sepp wisten dit jaar weer een fantastische bedrag op te halen. Samen met de kinderen van de basisscholen in Hasselt haalden ze ruim 4000 euro op met een sponsorloop.

Tijdens de uitzendingen van Aktua werd door vrijwilligers van Stichting Kind en Brandwond en medische professionals op het gebied van brandwonden nogmaals benadrukt dat het geld ook echt nodig is. “Kinderen met brandwonden hebben iets traumatisch meegemaakt. Ze zijn niet alleen verbrand, maar moeten ook de rest van hun leven met de littekens leven. Ieder kind probeert daar op zijn eigen manier mee om te gaan. Wij proberen ze daar tijdens bijvoorbeeld de vakantieweek in te begeleiden. Ouders zijn zo positief over hoe hun kind weer thuiskomt. Daar doe je het voor. Het leven van deze kinderen een beetje beter maken en ze te helpen om positief naar de toekomst te kijken.

De Zwartewaterland Helpt organisatie is in ieder geval dik tevreden met het voorlopige eindbedrag. “Het blijft ons ieder jaar weer verbazen hoeveel geld er binnenkomt. En nee het is niet zoveel als vorig jaar voor stichting Energy4All, maar dat hoeft ook niet. Deze twee stichtingen kun je totaal niet vergelijken met elkaar. Vorige jaar was het doel een medicijn voor kinderen met een stofwisselingsziekte. Een ziekte waar veel kinderen al aan zijn overleden. De kinderen die geholpen worden door Stichting Kind en Brandwond hebben gelukkig geen levensbedreigende ziekte. Maar dat betekent niet dat het geld niet hard nodig is. Want als je brandwonden hebt, dan heb je levenslang. Daar moeten deze kinderen mee om leren gaan en dat gaat niet zomaar. Dankzij Stichting Kind en Brandwond krijgen deze kinderen de hulp die ze nodig hebben.”

In januari gaat de teller weer verder. Op 11 januari is in STG de Eendracht in Genemuiden de spinningmarathon en op 24 en 25 januari vindt in de Music Hall , het gebouw van Hasselts Fanfare, het Benefietfestival plaats. Begin maart zal, net als vorig jaar, tijdens een feestavond het definitieve eindbedrag bekend gemaakt worden.