Stichting Kind & Brandwond goede doel Zwartewaterland Helpt

ZWARTEWATERLAND – Met meerderheid van stemmen is Stichting Kind & Brandwond gekozen tot het goede doel voor de radiomarathon editie 2019/2020. Om er zeker van te zijn dat de medewerkers de juiste keuze hebben gemaakt waren pedagogisch medewerker Jan Kees Zuiker en stichting coördinator Marion de Koning uitgenodigd om toelichting te geven over de stichting.

Stichting Kind & Brandwond organiseert vakantieweken speciaal voor kinderen, tieners en jongeren met brandwonden. “Dit lijkt en is natuurlijk heel gezellig, maar deze vakantieweek heeft ook een verdergaande uitwerking”, aldus stichting coördinator Marion de Koning. “Deze kinderen, die toch al vaak een traumatische ervaring hebben meegemaakt, worden nog steeds dagelijks nagekeken, aangestaard en durven zich soms letterlijk niet bloot te geven. Hoe fijn is het dan om een paar dagen volledig jezelf te kunnen zijn, niet de enige te zijn met brandwonden en ervaringen te kunnen delen met lotgenoten.”

Pedagogisch medewerker Jan Kees Zuiker heeft tijdens zijn werk in het brandwondencentrum in het Martiniziekenhuis in Groningen dagelijks te maken met kinderen met ernstige brandwonden. Hij benadrukt hoe belangrijk de vakantieweek is. Zuiker: “Deze kinderen hebben naast de ziekenhuisopname, die nooit fijn is voor een kind, ook veel pijn. Niet alleen pijn door hun verwondingen, maar misschien nog wel meer omdat ze weten dat ze nooit meer zo worden als ze vroeger waren. Naast deze ondragelijke pijn weten ze dat ze voor altijd getekend zijn. Eigenlijk hebben deze kinderen levenslang.”

Stichting Kind & Brandwond wordt volledig gerund door vrijwilligers en heeft als missie om kinderen met brandwonden te helpen hun littekens te accepteren, verpakt in onbezorgd plezier. Dit doen ze bijvoorbeeld door met de kinderen te gaan zwemmen. Iets wat op het eerste gezicht niet bijzonder lijkt, maar voor deze kinderen is dit een hele grote stap. Door hun brandwonden durven ze namelijk niet meer naar het zwembad te gaan. Bang omdat ze worden nagekeken en soms de meest verschrikkelijke reacties naar hun hoofd krijgen. Samen met hun lotgenoten durven ze zich wel bloot te geven en voelen ze zich sterk.

Onder de indruk van de verhalen en enigszins ontdaan door het feit dat het leven voor deze kinderen voor altijd is getekend door hun brandwonden, was de keuze voor stichting Kind & Brandwond vrij snel gemaakt. ”Hier gaan we ons vol voor inzetten, want deze vakantieweek gaat veel verder dan alleen een gezellig uitje. Deze kinderen hebben steun aan elkaar en komen, emotioneel, sterker terug van een vakantie dan menigeen in de gaten heeft”, aldus Zwartwaterland Helpt voorzitter Petrit Sterenberg.

Help mee!
De maand december is nog ver weg, maar Zwartewaterland Helpt kan het hele jaar door alle hulp goed gebruiken. De driedaagse radiomarathon wordt gehouden van 19 t/m 21 december 2019, maar dat betekent niet dat er pas in december geld ingezameld kan worden. Dus heb je een leuk idee voor een actie voor bijvoorbeeld in de zomer, wil je meehelpen als vrijwilliger of heb je tips voor ons? Neem dan contact met ons op via info@zwartewaterlandhelpt.nl

Samen kunnen we zo veel mogelijk geld inzamelen voor Stichting Kind & Brandwond in hun missie om kinderen met brandwonden te helpen hun littekens te accepteren, verpakt in onbezorgd plezier.